SEMINARIA

W tym roku zapraszamy Państwa na aż 11 seminariów, na które media i przedstawiciele branży mogą rejestrować się, a miłośnicy wina kupować bilety tutaj: http://seminariagrandprix.evenea.pl

A same seminaria są takie:

Sobota 28.10



10:00 – 11:30
Odcienie szampana
Czym się różni szampan brut od demi-sec, blanc de blancs od blanc de noirs? Jak smakują wina z wielkich domów szampańskich, a jak te od małych producentów? W czasie seminarium prowadzonego przez Sir Colina Hampdena-White’a, zastępcę redaktora naczelnego Magazynu Wino poznacie Państwo wszystkie odcienie szampana. Seminarium w języku angielskim

11:30 – 12:30
German’s Pinot Paradise
Niemcy to nie tylko kraj rieslinga – powstaje tu coraz więcej znakomitych, złożonych poważnych win z odmian z rodziny pinot: fruh- i spätburgundery (odpowiednio: pinot madelaine i pinot noir), weissburgundery (pinot blanc) i grauburgundery (pinot gris). O tym, że to jedne z najciekawszych niemieckich win przekona Państwa czołowy niemiecki sommelier Antonios Askitis. Seminarium w języku angielskim

12:30 – 14:30
Medale Grand Prix 2017
Najlepsze 33 butelki 2017 roku wg Magazynu Wino. Degustację nagrodzonych medalami Grand Prix win musujących i różowych, białych i czerwonych w trzech kategoriach cenowych, słodkich i specjalnych poprowadzi redaktor naczelny Magazynu Wino, Tomasz Prange-Barczyński.

13:30 – 14:30
Wiek rieslinga
Najszlachetniejsza biała odmiana winorośli, riesling, potrafi nie tylko doskonale opowiedzieć o siedlisku, z którego pochodzi, ale też umie doskonale się starzeć zyskując niepowtarzalne, złożone aromaty. Poznacie je Państwo w trakcie degustacji prowadzonej przez czołowego niemieckiego sommeliera Antoniosa Askitisa. Seminarium w języku angielskim

15:30 – 17:00
Castilla y León: najmodniejsze wina Hiszpanii
Kastylia i León, kraina zajmująca północno-środkową część Półwyspu Iberyjskiego jest ojczyzną znakomitych i niezwykle popularnych dziś win – białych z odmian takich jak verdejo czy sauvignon blanc oraz czerwonych, robionych tu chętnie z występującego pod wieloma lokalnymi nazwami szczepu tempranillo. To tu leżą słynne apelacje: Ribera del Duero, Rueda czy Toro. Degustację poprowadzi znany hiszpański sommelier Julio Cesar Sobrino.

15:30 – 17:00
Gambero Rosso
Słynna „czerwona krewetka” liczy sobie już ponad 30 lat i wciąż jest najlepszym źródłem informacji na temat włoskich win. Na informację, które z win otrzymały w danym roku „trzy kieliszki”, najwyższą przyznawaną przez przewodnik ocenę czeka cała Italia i wszyscy miłośnicy włoskich win. Te najciekawsze przedstawi w Warszawie dziennikarz Gambero Rosso, Lorenzo Ruggeri.
Seminarium w języku angielskim



Niedziela 29.10



11:30 – 12:30
Lombardia wg Gambero Rosso
Lorenzo Ruggeri, dziennikarz słynnego włoskiego przewodnika Gambero Rosso przedstawia Lombardię, jeden z najciekawszych i najbardziej różnorodnych regionów winiarskich Italii: od Valtelliny, po Oltrepò Pavese, od Franciacorty, po Luganę i Gardę.
Seminarium w języku angielskim

11:30 – 13:00
Polska rewolucja
2017 to rok polskiego wina. To już nie tylko moda – wina z Dolnego Śląska, Małopolski, Lubuskiego, Podkarpacia czy Małopolskiego Przełomu Wisły podbijają serca winomanów, coraz częściej trafiają do kart czołowych restauracji i wine barów. Na rynku pojawiają się nowi obiecujący gracze, doświadczeni winiarze zaskakują nowymi projektami. O wszystkim tym opowie specjalista od polskich win, Mariusz Kapczyński, redaktor naczelny portalu Vinisfera.pl i współpracownik Magazynu Wino.

13:30 – 15:00
Zin & Chocolate
Zinfandel to flagowa odmiana Ameryki Północnej o intrygującej historii. Opowie o niej Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny Magzynu Wino, współautor telewizyjnego serialu dokumentalnego „Kalifornia w butelce”. Dowiecie się Państwo skąd pochodzi zin i jak znalazł się w Słonecznym Stanie, spróbujecie różnych jego stylów, przekonacie się wreszcie, dlaczego wina tłoczone z zinfandela tak dobrze łączą się z czekoladą.

14:00 – 15:30
Villa Sandi: szlachetne prosecco
Prosecco, zwłaszcza to pochodzące z okolic Valdobbiadene, na alpejskim przedgórzu różni się bardzo od popularnych, choć często bardzo prostych win musujących dobrze znanych Polakom. Villa Sandi, pozostająca od wielu pokoleń w rękach rodziny Moretti Polegato, mająca swą siedzibę w palladiańskiej willi z 1622 r., to jedna z tych winiarni, które udowadniają, że prosecco może być winem złożonym i szlachetnym. Degustację win Villa Sandi poprowadzą przedstawiciele producenta.
Degustacja w języku angielskim

16:00 – 17:00
Spiegelau, czyli szkło ma znaczenie
Zwykle głównym bohaterem degustacji jest wino. Tym razem będzie ono tylko narzędziem, które pomoże ukazać walory dobrych kieliszków. O tym, że właściwe szkło ma kolosalne znaczenie i potrafi zintensyfikować przyjemność płynącą z degustacji wina przekona Państwa Tomasz Miszczak z firmy Tableart, generalnego dystrybutora firmy Spigelau w Polsce.